Terug

 

In de jaren negentig van de vorige eeuw schreef Richard Heufkens een aantal muziekstukken voor uiteenlopende bezettingen, in stijl variërend van klassiek tot progrock.

Onlangs vond hij op een oude diskette de midi-bestanden daarvan terug, destijds gemaakt op een Atari-computer. In de tussentijd is er op software-gebied heel veel gebeurd, en met een aantal eenvoudige programma’s zijn de bestanden een beetje opgepoetst om ze ten gehore te brengen.

Het streven blijft om er heuse opnames van te maken met muzikanten van vlees en bloed.

 

Demoversies staan hieronder en zijn ook te beluisteren op YouTube, voorzien van eigenstijlse commentaren. Via dit kanaal vind je ook opnames van enkele bewerkingen voor gitaarkwartet van composities van W.A. Mozart.

 

Eerste deel van een (voorlopig driedelige) suite.
Ondanks dat alle partijen volledig zijn uitgeschreven, biedt deze compositie ruimte voor improvisaties van instrumentalisten.

 

Deel twee van de suite naar de Kronieken van Thomas Covenant. Het vertelt het verhaal van twee vrienden die het plan opvatten om op reis te gaan naar het land achter de bergen, en van de lotgevallen onderweg.
Op het orgel hoort eigenlijk een flinke nagalm - die kreeg ik helaas niet uit mijn software, dus als je die er zelf bij wilt verzinnen, graag ;-)
In de muziek zitten vier verwijzingen verwerkt naar bestaande muziekstukken, als een knipoog. Weet jij ze te benoemen?

 

Mijn behoefte aan inspiratie van een band leidde ertoe dat ik op zoek ging naar "bestaande begeleiding" in de vorm van een instrumentaal stuk dat geschikt moest zijn om er een melodie op te schrijven. Ik koos voor After the Rain, een evocatieve compositie van toetsenvirtuoos Gert Emmens. Het stuk duurt bijna 13 minuten die allemaal zeer de moeite waard zijn; voor mijn solo beperk ik me tot het middendeel. Op Spotify kun je het origineel beluisteren: het is de eerste track van het album Waves of Dreams.
Overigens vind je hier een prachtige videoclip voor het eerste deel.

 

Rond 1992 volgde ik compositielessen bij Daan Manneke, die mij wees op alternatief gebruik van modaliteit. Toonladders ontwerpend vond ik het heerlijk om zélf regels te bepalen voor de ordening van hele en halve tonen en schreef twee liederen (sopraan/piano) op teksten van de taoïstische filosoof Zhuang Zi - ik kan me niet meer herinneren van wie de Nederlandse vertaling is.

 

Een van de stukken die ik rond 1993 schreef en waarvan ik een opname wil voltooien. Engelstalige tekst met woordspelingen op right/wrong en niet voor niets die ene noot...

 

Een korte solo op klassiek gitaar dat een lief slaapliedje had kunnen zijn - maar ik kon het niet laten om er een paar pesterige borrelnootjes in te stoppen om je aandacht erbij te houden...